середу, 18 серпня 2010 р.

Безробіття: зростає чи зменшується?

Безробіття поступово зменшується чи продовжує рости? Це питання виникає у кожного, хто зустрічається у ЗМІ з інформацією про рівень безробіття в Україні. Одні повідомляють про вже звичну тенденцію зростання цього показника, інші привертають увагу гучними заголовками про його зниження. Де ж шукати правди? Громадський рух «Разом із тобою» вирішив розібратися, яким же джерелам варто довіряти?

На 1 серпня 2010 року кількість громадян, що стоїть на обліку в центрах зайнятості, зросла до 413 тис. (станом на 1 липня – 411,2 тис.), повідомляє Державний центр зайнятості. Серед них 168,2 тис. складає молодь, а 39,6 тис. – звільнені працівники. В той же час, за даними відомства, на 1 серпня кількість вільних вакансій у базі держслужби становила 81,2 тис.

В той же час, повідомляється, що від початку року рівень безробіття скоротився на 24% (станом на 1 січня 2010 року - 545,6 тис.). Крім того, кількість претендентів на 10 робочих місць зменшилася ледь не вдвічі в порівнянні із січневими показниками і становить сьогодні 51 людину. За офіційними даними, одночасно з падінням рівня безробіття значно зросла і потреба підприємств у працівниках на заміщення вакантних посад – якщо станом на 1 січня роботодавці потребували 65,4 тис. чоловік, то на початок серпня ця цифра зросла до 81,2 тис. Зокрема, у Київській області роботодавці потребують загалом 3,7 тис. робітників.

У нашій країні шукати роботу можна двома шляхами: звертатись за допомогою в офіційну державну установу – держслужбу зайнятості – або ж знаходити вільні вакансії самостійно. Та частина людей, що при пошуку роботи реєструється в державній службі зайнятості, складає «рівень зареєстрованого безробіття». Тобто цей показник свідчить про кількість громадян, що офіційно отримали статус безробітних, коли протягом семи днів після звернення не були працевлаштовані. Згідно зі статистичними даними, щорічно близько трьох мільйонів наших співгромадян користуються послугами служби зайнятості і близько мільйона роботодавців використовують службу для пошуку працівників.

Зростання зареєстрованого безробіття означає збільшення кількості звернень до служби зайнятості і зростання потреби в її послугах. Однак, цей показник не надає повного уявлення про загальну ситуацію із працевлаштуванням у країні та свідчить про реальний стан речей лише відносно.

Для визначення реальних масштабів зайнятості і безробіття використовується світова практика – дані вибіркових досліджень з питань економічної активності населення, в основу яких покладена методологія Міжнародної організації праці. Показник рівня безробіття в країні визначається у відсотках як співвідношення числа безробітних до кількості економічно активних громадян віком 15-70 років.

Проте більш-менш об`єктивні дослідження проводять лише приватні рекрутингові компанії, та й то для внутрішнього користування. Тож, поки питання: скільки реально безробітних в Україні, залишається для широкого загалу відкритим. Чи на дового – покаже час. Принаймні, в ближчі місяці офіційні джерела будуть майоріти позитивними цифрами – вибори ж на носі...

Немає коментарів:

Дописати коментар