середу, 25 серпня 2010 р.

60% українців готові працювати будь-де

Громадський рух «Разом із тобою» продовжує висвітлювати ситуацію із працевлаштуванням на території України. Так, результати останніх досліджень свідчать, що 60% українців відчайдушно відсилають свої резюме навіть у ті компанії, вимогам яких вони об‘єктивно не відповідають (наприклад, не мають достатнього досвіду роботи чи професійного рівня).
 Після серпневого опитування на тему «За якими принципами українці шукають роботу?», проведеного міжнародним кадровим порталом  HeadHunter, з’ясувалося, що з 1500 респондентів з усіх регіонів України 40% практично не отримують відповідей від потенційних роботодавців. При цьому експерти констатують, що лише 15% опитаних вважають, що їхнє резюме зацікавлює роботодавців достатньо часто, і всього лише 1% може впевнено сказати, що його кандидатура завжди викликає інтерес і бажання запросити на співбесіду.
 37% респондентів визнають, що не отримують відгуку через те, що рівень їхньої кваліфікації не відповідає заявленій вакансії. З іншого боку, 29% українців вважають поведінку більшості роботодавців неетичною і, як відмічають експерти, це пов'язано із тим, що їхнє резюме залишається без відповіді. З тієї ж причини ще 20% відкрито заявляють про своє переконання у тому, що підбором персоналу в українських компаніях займаються не професіонали, а справжні дилетанти. 
 За результатами опитування, 75% українців постійно проглядають всі пропозиції щодо роботи підряд. В той же час, 63% пошукачів найчастіше не достатньо ретельно ознайомлюються із повідомленням про вакансію, а 13% взагалі не розуміє, про що в ній йдеться. Однак це не зупиняє тих, хто не має роботи або прагне її змінити. Так, 60% претендентів відправляють свої резюме навіть у тому випадку, коли їхні можливості зовсім не в змозі задовольнити вимоги роботодавця. Експерти додають, що в цьому випадку громадяни керуються принципом «спочатку зробимо, а потім розберемося». Самі менеджери по персоналу розуміють завзяття потенційних співробітників, однак ставляться до цієї тенденції прохолодно. Потік нерелевантних резюме відволікає їх від пошуку потрібного кандидата.   
 Фінансова криза і зростання рівня безробіття, що стало її наслідком, суттєво вплинули на діяльність ринку праці України. Це призвело до того, що в 2010 році більшість українців готові працювати де завгодно і ким завгодно. Не зважаючи на те, що в цьому році ринок праці зріс на 20%, українців все ще психологічно не відійшли від шоку, і невпевненість у майбутньому та страх безробіття все ще штовхає людей до того, аби зайняти будь-яке вільне місце під сонцем. 
 Варто відмітити, що 82% претендентів, переглядаючи вакансії, в першу чергу звертають у вагу на пропоновану зарплатню і лише потім – на сферу діяльності компанії та вимоги до кандидата. В той же час, лише 20% вітчизняних роботодавців вказують у своїх вакансіях рівень можливої зарплатні.

Немає коментарів:

Дописати коментар