середу, 4 серпня 2010 р.

Чим більша субсидія — тим холодніші батареї?

В 2010 році збільшиться кількість громадян, що отримуватимуть житлово-комунальні субсидії. За прогнозами Міністерства праці та соціальної політики України, взимку комунальні субсидії отримуватимуть в 1,4 рази більше осіб, тобто 1,5 мільйони українських сімей. Це пов’язано зі зниженням планки для отримання державної допомоги: якщо в минулому сезоні відсоток щомісячного доходу, що сім’я витрачає на сплату комунальних послуг, становив 15% для недієздатних громадян та 20% для звичайних сімей, то нині він знизиться до 10% та 15% відповідно. Громадський рух “Разом із тобою” вирішив проаналізувати: чи знизить це проблеми із заборгованістю та чи полегшить громадянам сплату комунальних тарифів?

Як вже повідомляв Громадський рух «Разом із тобою», згідно із постановою Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) роздрібна ціна на газ для населення, що опалює житло газовими колонками, зросте на 50%. Такі зміни спричинені різким підвищенням ціни на імпортований природний газ (від $179 за тис.куб.м у 2009 році до $264,4 у першому півріччі 2010 року). Отож зростання ціни на газ виправдовують необхідністю довести її до економічно виправданого рівня.

Однак чи готові громадяни України, що ледь-ледь виходить із фінансової кризи, без суттєвих втрат пристосуватися до нових умов? Більшість українців прогнозують значні труднощі із сплатою житлово-комунальних послуг за новими розцінками. Результати телефонного опитування думки споживачів з приводу вищезазначеної ініціативи уряду показали, що більше 70% українців вважають, що підвищення тарифів суттєво вплине на їхній сімейний бюджет. В свою чергу, експерти вважають: якщо раніше повністю або частково тарифи сплачувало близько 90% населення, то в цьому опалювальному сезоні цей показник впаде до позначки 70%. Очевидно, що найбільше зростання цін вдарить по кишенях бідних людей (яких в України переважна більшість) та по середньому класу, що зараз знаходиться на зародковій стадії свого формування. Крім того, опитування громадської думки показало: за умови підвищення вартості гарячої води на 25% сплачувати за неї повністю збирається лише 41,2% населення, а 7% відмовиться платити взагалі.

Проти підвищення комунальних нововведень виступила Федерація профспілок України, що організувала акцію протесту під стінами НКРЕ. Керівництво федерації вважає, що аргументація для підвищення цін недостатня, а справжньою причиною зростання тарифів є прагнення уряду із кишені громадян покрити всі борги у газовій сфері. Що ж до нарахування субсидій, то виникає питання: чи отримуватимуть її всі, хто потребує? За попередніми оцінками експертів, мінімум 3 млн. сімей не отримають необхідної державної допомоги. Якими ж будуть наслідки підвищення тарифів: зменшення заборгованості чи продовження зростання числа неплатників?

Наразі, за даними Держкомстату, субсидію для компенсації сплати житлово-комунальних послуг в травні 2010 року отримали 1,3% сімей, що на 0,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Середній розмір субсидії на одну сім’ю склав 60,8 грн.

Експерти Громадського руху «Разом із тобою» вважають, що ініціатива зі збільшення кількості отримувачів комунальних субсидій виправдає себе лише у тому разі, якщо влада забезпечить жорстку дисципліну зі сплати за комунальні послуги, зокрема, серед багатого населення, що звільнить кошти для допомоги біднішим. Однак для помітного покращення у сфері ЖКГ необхідні глибокі комунальні реформи: повне переоснащення галузі та міцна політична воля для здійснення нововведень. Як показує світовий досвід, подібні ґрунтовні перетворення не бувають результативними у кризові часи. Тож підвищення тарифів за умови надання населенню необхідної фінансової підтримки дозволить забезпечити задовільне функціонування галузі протягом певного часу. Це і план-максимум на найближчий час. Чи вдасться досягнути хоча б його, стане зрозумілим вже за результатами першого опалювального сезону.

Немає коментарів:

Дописати коментар