середу, 18 серпня 2010 р.

Україна: краща серед гірших

Україна визнана країною із найбільш високим рівнем життя серед країн із низьким рівнем доходів.
 Відомий американський журнал Newsweek опублікував результати дослідження, в рамках якого порівнювалися 100 країн із різних регіонів за п’ятьма критеріями: динаміка економіки, охорона здоров'я, якість життя, освіта та політична ситуація.
 Найкращою країною світу названа Фінляндія, друге і третє місце посіли відповідно Швейцарія та Швеція. До десятки найкращих входять також Австралія, Люксембург, Норвегія, Канада, Голландія, Японія і Данія. США займає 11 позицію, Німеччина 12, Великобританія 14, а Франція 16 рядок. Найуспішнішою країною у Північній і Східній Європі є Чехія (25 місце), потім Хорватія (28 місце) і Польща (29 місце).
 Найгіршими для життя визнані Буркіна-Фасо, Нігерія та Камерун. Україна займає в цьому списку 49-е місце, на дві позиції випереджаючи Росію. Польща займає 29 місце, Естонія — 32, Латвія — 36, Україна — 49, а Росія — 51 місце після Куби. Наша країна також визнана найбільш грамотною країною серед держав з низьким рівнем доходу поряд з Албанією — грамотними є 99% населення. Тим часом серед великих країн найбільш грамотною визнано Японію, хоча ця країна витрачає на освіту лише близько 3,5% свого ВВП, у той час, як США — більше 5%.
 З одного боку, 49 серед 100 – досить непогано, проте зауважмо на критерії відбору. Навряд чи є значний приводом для гордості те, що європейська держава випереджає за рівнем письменності африканські країни. Для визначення якості освіти в Європі враховуються, насамперед, те, яка доля ВВП витрачається на цю галузь. Однак поки що Україна є конкурентоспроможною лише за показниками, що застосовуються для слаборозвинених країн.
 Як раніше повідомляв Громадський рух «Разом із тобою», у рейтингу найщасливіших країн світу Україна посіла 73-е місце. Цю позицію країна ділить з ще п'ятьма державами: Росією, Румунією, Словаччиною, ПАР і Ліваном. 21% людей у нас вважають себе щасливими, 26% — нещасними, 53% — борються з життєвими труднощами.

Немає коментарів:

Дописати коментар