пʼятницю, 3 вересня 2010 р.

Життя українців стає все коротшим

Не зважаючи на високий індекс рівня освіти, показники розвитку людського потенціалу в Україні нижчі, ніж в інших країнах СНД. Такі висновки було опубліковано у національному докладі «Цілі розвитку тисячоліття. Україна-2010», проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень.
 Індекс людського розвитку в Україні наразі складає 0,796, що дещо вище за середній світовий показник, але нижче, ніж у країнах Центральної і Східної Європи та Співдружності Незалежних Держав. Індекс людського розвитку у розвинених країнах складає 0,932, в країнах Центральної та Східної Європи – 0, 821, середній світовий показник – 0, 753. 
 Україна випереджає всі країни із середнім рівнем розвитку людського потенціалу, до групи яких належить. Крім того, результати дослідження показали, що індекс рівня освіти у нас складає 0,960, що означає, що Україна випереджає за цим показником провідні держави світу – Швейцарію, Японію, Великобританію. Цікаво, чи проміняв би український студент диплом одного із ВУЗів цих країн на вітчизняну освіту? Кількісні показники у нас переважають над якісними, адже визначення рівня грамотності на третину залежить від сукупної частки громадян, що навчаються. Вища освіта, яка в нашій країні стала обов'язковою ледь не для касирів у супермаркетах, сьогодні є атрибутом сотень тисяч грамотних, але від цього не менш голодних молодих людей, в той час, коли насправді кваліфікованих і необхідних державі спеціалістів стає все менше. 
 Водночас, Україна суттєво відстає від розвинених країн за середньою тривалістю життя. Якщо у 1960 році Україна займала 7-ме місце в світі і випереджала за цим показником Японію та Німеччину, то сьогодні вона займає передостаннє місце серед країн Центральної та Східної Європи. Найнижчий показник по всіх параметрах в Європі демонструє Молдова із індексом людського розвитку 0,720, найблагополучнішими ж серед європейців традиційно залишаються норвежці, які із індексом 0, 971 є одночасно і першими у світі.
 Довідка Громадського руху «Разом із тобою»: індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) – це цілісний показник, що періодично розраховується для міждержавного порівняння та вимірювання рівня добробуту, грамотності та тривалості життя як основних критеріїв розвитку населення певної території. В залежності від показника ІРЛП країни прийнято класифікувати за рівнем розвитку: дуже високий (вище 0,900), вискокий (0,800-0,899), середній (0,500-0,799) та низький (нижче 0,500) рівень.

Немає коментарів:

Дописати коментар