четвер, 9 вересня 2010 р.

Хто підпалює церкви?

В селі Лозовий Яр Яготинського району Київської області згоріла столітня дерев’яна церква Святого Миколая Московського патріархату.
О 5.55 ранку 1 вересня в оперативно-диспетчерську службу місцевого райвідділу МНС надійшло повідомлення від місцевої жительки, яка, проїжджаючи повз старовинну церкву на велосипеді, стала очевидцем пожежі. Коли рятівники МНС прибули на місце, дерев'яна будівля 1905 року вже була повністю охоплена вогнем. Врятувати вдалося лише невелику сусідню будівля, в якій жив настоятель, що вже протягом кількох місяців перебуває в лікарні. Пожежу намагалися ліквідувати сім відділів Державної пожежної охорони, 3 пожежно-рятувальних автомобіля, 20 чоловік особистого складу та 3 допоміжні автівки для підвозу води. Причина загорання та збитки встановлюються опергрупою МВС та дослідно-випробовувальна лабораторія МНС, що наразі працюють на місці. За попередніми даними МВС, церква загорілася внаслідок підпалення.

Втім, варварське ставлення до церков не рідкість. Цілеспрямовані підпалювання, підривання, руйнування церков практикується як на Сході, так і на Заході України вже не перший рік.

28 липня, в День хрещення Русі, в Запоріжжі вибухнула Свято-Покрівська церква Московського патріархату. Причиною вибуху став саморобний безоболонковий фугас потужністю у 500 грам тротилу, підкладений під двері храму. Внаслідок його дії загинула працівниця храму та постраждало ще вісім осіб.
А кілька днів до того, 18 липня приблизно о 3.30 ранку в результаті підпалення було знищено дерев’яну споруду храма на честь Архістратига Божого Михайла. Будівництво першого в Луганську дерев’яного храму Київського Патріархату знаходилось на завершальній стадії – залишалося лише встановити купол. За словами сторожа, вночі до нього увірвалися двоє невідомих, побили його, облили із каністр будівлю храму і дерево, призначене для будівництва, та підпалили. Внаслідок пожежі споруда згоріла практично повністю, а сторожа в тяжкому стані згодом опинився в реанімації. За словами епископа Луганського Тихона, збитки склали вище 300 тисяч гривень.

Як передає прес-служба УПЦ КП, останнім часом було спалено храми Київського патріархату в Шостці (Сумщина), Маріуполі (Донецька область), Берегомет (Чернівецька область). В першому випадку було доведено вину священнослужителя Московського патріархату, котрий виступив замовником підпалення. У двох інших випадках винуватих знайдено не було, проте слідчі схиляються до варіанту аналогічного розвитку подій.

В Україні один за одним горять храми, при чому винуватців знаходять далеко не завжди. Наче свічки, церкви підпалюють завзяті прихильники то однієї то другої гілки Храми на сході України горіли напередодні візиту патріарха Московського та Всея Русі Кирила. Підпалення церков, вочевидь, мали на меті використати властиву нашому народу забобонність та продемонструвати, що настоятель РПЦ несе в Україну одні лиха.

 В той же час, на Західній України єдиний випадок пожежі до 2003 року був зафіксований у 1994 році, коли від удару блискавки згоріла 350-літня церква в сулі Стеблівка Хустського району Закарпатської області. Однак починаючи із 2003 року на Західній Україні церкви почали горіти із вражаючою постійністю: декілька храмів щороку. За ці роки руйнуються десятки церков, велика частина яких сягає своєю історією початку 18 століття. За офіційною інформацією, більшість із пожеж стається внаслідок короткого замиканя.
Виникає питання: чому церкви, протипожежний стан яких є незадовільним, продовжують працювати? Чому в храмах не встановлюється протипожежна сигналізація та автоматичні засоби гасіння вогню? І це після того, коли за одним і тим же офіційним причин дерев'яні церкви у Західній Україні горять як свічки! Те, що в бюджеті країни не вистачає грошей на забезпечення збереження пам'ятників історії, загальновідомо, але ж є ще й церковна влада, і релігійні громади.

 Нерідко трапляються випадки, коли старовинні церкви починають горіти саме тоді, коли в селі починають будувати новий храм. Водночас, церковна громада розділиться навпіл. Доходи старої церкви зменшаться, а в новій будуть мінімальні. Відповідно, існування двох церков невигідно багатьом. Тим часом, офіційною причиною пожеж в церквах оголошується несправність електропроводки, але пожежники, що беруть участь у ліквідації пожежі, майже завжди не відкидають і версії підпалу.
Громадський рух «Разом із тобою» виступає проти конфліктів на релігійному грунті, адже функція церкви як соціального інституту полягає в тому, аби об’єднувати людей та сприяти їхньому мирному співжиттю та процвітанню. Натомість, ми бачимо, що церква сама рубає сук, на якому сидить – виказуючи у будь-якій формі, зокрема, настільки варварській, зневагу та ненависть до своїх опонентів, вона підриває авторитет релігії загалом та, зокрема, втрачає довіру власних вірян.

Немає коментарів:

Дописати коментар